Ads Top

Henry Ford: O replică pentru „inteligenți”

       henryford-highlandpark_1913

    
     Una din poveștile mele preferate legate de
Henry Ford
a fost aceea când i s-a cerut, de către așa numiții oameni inteligenți de formație academică, să dea un test. În ziua programată pentru test, un grup de inteligenți a venit să-i dea o probă orală. Doreau să-i dovedească ignoranța.
       Testul a început cu o întrebare de genul: „care este forța de rezistență a roților din oțel pe care le folosiți”, adresată de către unul din savanți Ford, care nu cunoștea răspunsul, s-a întins pur și simplu după unul dintre multele telefoane din biroul său și și-a chemat vicepreședintele care cunoștea răspunsul. Vicepreședintele a sosit, iar Ford i-a adresat lui acea întrebare. Vicepreședintele a dat răspunsul așteptat de comisie. Urătoarea persoană educată i-a mai adresat o întrebare; din nou, Ford, care nu cunoștea răspunsul, a a chemat un alt membru al echipei care cunoștea răspunsul. Au continuat așa, până când, în final, unul dintre oamenii inteligenți din comisie a strigat „Vezi, asta dovedește că ești ignorant. Nu cunoști răspunsul la niciuna dintre întrebările pe care ți le adresăm.

       Se spune că Henry Ford ar fi răspuns: „Nu cunosc răspunsurile pentru că nu este nevoie să îmi bat capul cu răspunsurile pe care le căutați. Eu angajez tineri absolvenți inteligenți, care au învățat răspunsurile pe care vă așteptați să le fi memorat eu. Treaba mea nu este să memorez informațiile pe care voi le considerați inteligență. Treaba mea este să îmi păstrez capul limpede, evitând un asemenea talmeș-balmeș de informații, în așa fel încât să pot să gândesc.” Apoi le-a cerut oamenilor inteligenți din lumea academică să plece. Ani la rând am avut grijă să rețin ceea ce consider că este unul dintre citatele atribuite lui Henry Ford: „Gândirea este cea mai grea muncă din cele câte există. De aceea, sunt atât de puțini cei care o efectuează.”  - fragment din Tată Bogat Tată Sărac Robert Kiyosaki


Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.