Ads Top

Cum să faci bani ?! (Bogatul și mecanicul)

Cum să faci bani ?!  (Bogatul și mecanicul)

 

A fost odată un om bogat care avea un vapor cu aburi minunat, dar, ca toate lucrurile scumpe, acesta era sortit să se strice la un moment dat. Într-o zi după o călătorie destul de dificilă într-o țară străină, motorul a cedat, și nimeni nu a mai putut să îl pornească.

      Rând pe rând, fiecare mecanic și inginer din țară a fost chemat pentru a încerca repararea motorului, şi toți au eșuat. În cele din urmă, bogătașul a auzit de un bătrân constructor de nave care ar putea să îl ajute, dar la un preț piperat. Bogătașul a acceptat numaidecât.

       Curând, bătrânul, care arăta ca şi cum se ocupa de o sută de ani cu repararea vapoarelor, a sosit. Avea cu el o cutie imensă de unelte şi s-a apucat imediat de lucru. A inspectat cu mare atenţie rețeaua extinsă de conducte care veneau și se duceau spre motor, atingându-le din când în când pentru a verifica temperatura. În sfârșit, bătrânul a căutat în geantă după un ciocănel. A bătut ușor una din conducte. Imediat s-a auzit sunetul aburului șuierând în interior şi motorul a prins viață, iar bătrânul și-a pus deoparte ciocanul cu grijă.

       Când bogătașul a întrebat cât îi datorează, bătrânul i-a cerut peste zece mii de lire — o sumă destul de ridicată pentru acele timpuri.
- „Poftim?", a exclamat indignat bogătașul.
- „Abia dacă ai făcut ceva! justifică-mi această sumă sau te arunc în închisoare."

      Bătrânul a mâzgălit ceva pe o bucată de hârtie zdrențuită pe care o scosese din buzunar. Bogătașul a citit hârtia, a zâmbit i-a cerut iertare bătrânului pentru comportamentul nepoliticos.
Iată ce scrisese:

    Pentru lovitura cu ciocanul: 1 liră 
    Pentru că am știut unde să ciocănesc: 9 999 lire


Paul McKenna - O viata noua in 7 zile


Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.