Ads Top

Teama

O viaţă dominată de teamă

este doar pe jumătate trăită

(Warren Weenman & Sally Eichhorst)

fricaRecent am descoperit un capitol într-o carte unde se vorbeşte despre teamă şi am decis să-l public, sună cam aşa:
  Se naşte un copil. În inocenţa lui, nu cunoaşte teama pentru că nu are termen de comparaţie cu ceva mai bun. Încă nu sa confruntat cu provocările brutalei realităţi.
Pe măsură ce copilul creşte, multe persoane se fac vinovate de a-i induce frica.

“ Comportă-te cum trebuie, altfel ne vei face sa ne simţim prost şi lumea se va uita urât la noi.’’
’’ Nu atinge asta sau te voi lovi. ’’
’’ Dacă nu te porţi frumos, plec acasă fără tine’’
’’ Nu eşti suficient de deştept pentru a face asta.’’
’’ Nu ai tu calităţile necesare.’’
Acestea sunt doar câteva dintre frazele negative, adesea neintenţionate, exprimate de părinţi, familiei sau prieteni, dar care sunt frecvente întâlnite în timpul copilăriei de cei mai mulţi dintre noi. Astfel de fraze introduc frica şi limitările în ceea ce altfel ar fi o minte aventuroasă, plină de imaginaţie şi adesea întreprinzătoare.
Dacă îi vom observa pe cei mici, ne vom da seama că ei gândesc intens şi sunt creativi, dornici de cunoaştere, de noi experienţe şi noi prieteni.

Dacă un copil s-ar naşte cu teama de eşec, de critică, respingere sau dezamăgire, s-ar putea ca el să nu mai meargă, să vorbească şi sa nu mai fie dornic de cunoştinţe noi sau sa nu mai încerce să-şi dezvolte noi abilităţi. Inocenţa unui copil este cheia lui către auto-dezvoltare.

Pe măsură ce creştem, se dezvoltă şi temerile noastre. Unii dintre noi inclusiv chiar şi eu suntem încurajaţi şi învăţaţi să nu ne asumăm riscuri (despre riscuri voi vorbi într-un alt articol) şi astfel, ajungem ne fie teamă de provocări şi de lipsa siguranţei. Unica scuză sau afirmaţie era ceva de genul ‘Am devenit mai înţelepţi odată cu vârsta’. Oare aşa este ? Dacă vom deveni mulţumiţi de sine şi ne vom teme de schimbări , vom da înapoi oricărei provocări şi nu ne vom bucura niciodată cu adevărat de împlinirea personală.

Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.