Cum să scapi de frica de a vorbi în public ?
Adesea când oamenii sunt întrebaţi care este cea mai mare frică a lor, majoritatea răspund că este „moartea”, iar următoarea frică este teama de a vorbi în public și tot ce ține de acest capitol.
Și într-adevăr, întâlnim multe persoane intelectuale, puternice care nu întâmpină nici o dificultate în a stabili o discuție și a-și exprima gândurile, opiniile față în față cu o persoană, și imediat ce apare în fața unui auditoriu chiar și în fața unui public mic, își pierde graiul, nu găsește cuvinte
Înainte de a învăța cum să avem un discurs de succes, să stabilim întâi de toate ce ne împiedică să vorbim în public:
- lipsa de cunoștințe
- lipsa de experiență
bineînțeles că datorită fricii și lipsei de cunoștințe am evitat de fiecare dată orice ocazie de a ne afla în fața publicului, iar dacă am făcut-o , a fost o experiență neplăcută în cele mai dese cazuri.
Cu toate acestea lipsa de cunoștințe, și experiență nu reprezintă factorul primordial.
Factorul esențial este însăși frica de a vorbi în public.
Amintiți-vă de dvs., amintiți-vă cât de dificil era să vă ridicați și să ieși în fața întregului auditoriu și să spuneți câteva cuvinte. Chiar dacă era un examen, o conferință sau adunare erau momente extrem de stresante.
Ce este frica de a vorbi în public ?! de această problemă se ocupă instituții întregi. Și una din aceste instituții a făcut un experiment prin care a stabilit că frica de a vorbi în public se află pe a doua poziție după frica de a muri cu o distanță între ele foarte mică. Sa stabilit că anume frica de a te afla în fața întregului auditoriu ne face să trăim un stres asemănător cu cel pe care îl simțim în timp ce treapta de lemn a unui pod sa-r rupe sub noi.
Atât timp cât ne aflăm printre auditoriu în sală ne simțim confortabil.
De ce trăim totuși acele experiențe? răspunsul la această întrebare este legat de trecutul nostru, și ne putem răspunde fiecare în parte la această întrebare.
Ca să începem să scăpăm de această frică să ne imaginăm ce se poate întâmpla cel mai îngrozitor dacă vom vorbi sau vom avea un discurs în public nereușit ?
- Ne va omorî cineva ? nu este real
- Vor arunca cu roșii ? nu este amuzant
- Vom fi concediați ? posibil, dar nu vom muri.
Deci după cum vedem nu avem nici un motiv să ne temem. Și ce ar însemna această teamă ?
Este un proces bio-chimic caracterizat prin creșterea nivelului de adrenalină în sânge. Aceasta conduce la mărirea bătăilor de inimă, respirație profundă, și sporirea circulației prin corp. Și în rezultat obraji arzând, ochii strălucesc, reacție sporită, capacitate ridicată de percepere. Oare nu de aceasta avem nevoie pentru a avea un discurs reușit? Și de ce atunci frica nu ne ajută, ci din contra ne împiedică?
Ideea costă în faptul că adrenalina în sânge este în cantități foarte mari, și conduce la genunchii care tremură, încurcarea gândurilor, prin aceasta se consuma o parte din adrenalina din corp.
Pentru aceasta se recomandă:
- să facem câteva exerciții fizice ( așezări, rotirea brațelor, sau putem merge repede spre drumul pe care trebuie să-l parcurgem până pe scenă ) , pe scurt să pune mușchii în mișcare, dar înainte de a începe a vorbi să avem o respirație echilibrată.
- mișcați maxilarul înainte și înapoi.
- păstrați umerii drepți poziționați în jos.
- efectuați câteva exerciții ale feței, pentru a avea o față și mimică cât mai elastică și vie înainte de discurs.
- face-ți exerciții pentru voce.
Acestea sunt doar câteva tehnici de scade din stresul si adrenalina excesiva.
În continuare voi scrie 4 reguli prin care putem obține maximum în urma unui discurs, și cel mai important înlăturarea fricii.
1. Creați-vă o dorință și o persistenţă puternică de a avea un discurs.
Aceasta este cu mult mai important decât ar părea la prima vedere. Anume dorința arzătoare de ieși pe scenă în fața auditoriului și de a spune cu entuziasm ce avem de spus conduce la un discurs cu maxim randament.
„Pasiunile sunt singurii oratori care conving totdeauna. ”
Francois de La Rochefoucauld
Imaginați-vă precum copiii mici care mereu simt nevoia de a fi în centrul atenției și care au o dorință foarte mare de a spune ceva și a fi ascultați.
2. Trebuie să știm ferm despre ce vom vorbi.
Odată ce nu vom cunoaște și nu vom avea un discurs bine plănuit din timp, nu o să știm ce avem de spus, și cel mai grav ne vom simți neîncrezători în fața publicului.
În cele mai bune cazuri vom încerca să emitem prin fraze incoerente, și cuvinte plasate din întâmplare.
„Când cuprinsul unei cuvântări este bine conceput, cuvintele urmează cu uşurinţă.”
de HORATIU
Însă trebuie să reținem că publicul este precum un copil mic, foarte sensibil și imediat sesizează lucrurile false.
Regula de aur spune: „preferă să nu zici nimic, până când vei avea suficientă încredere să afirmi: Da, eu cu adevărat am ce spune”. Anume de aici izvorăște acea frică și neîncredere, de la faptul că nu suntem suficienți pregătiți pentru ce dorim să transmitem precum ne-am prezenta cu tema de acasă neîndeplinită.
3. Manifestă încredere în sine.
Manifestă încredere în sine chiar de la primul pas pe care îl faci în drum spre scenă, și cu fiecare pas fii mai încrezut. Începe prin ați ataca frica interioară, mergeți în întâmpinarea ei, luptați-vă cu ea și învingeți-o cu încredere cu fiecare ocazie care apare. Odată ce începi să vorbești, fă-o precum nu ai avea nici o frică și că mesajul pe care dorești să-l transmiți este scopul dvs. principal.
4. Practica-ți și iarăși practicați.
Acest ultim punct este cel mai important. Ar trebui să reținem că în lipsa acestei reguli nimic nu ne reușește. Pentru orice începător fiecare posibilitate de a ne manifesta este un pas în întâmpinarea fricii, un pas către creșterea încrederii în sine. Un bun orator are nevoie nu de îndrăzneală sau curaj, ci de tărie de caracter și
auto control. Toate aceste calități pot fi obținute doar prin practică frecventă.
Spre final aș dori să atenționez despre faptul că orice tehnică și modalitate de avea un discurs de succes nu vor fi de folos dacă omitem aceste 4 reguli, pe scurt vorbind de aici ar trebui să înceapă discursul. Trecând peste acești piloni ar fi precum am dori să învățăm a merge pe bicicletă fără să luăm în calcul atracția pământului. Și nu în ultimul rând îndemânare de a vorbi în public reprezintă o artă întreagă pe care o viață întreagă nu ne-ar ajunge să o înțelegem în totalitate.
Niciun comentariu:
Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.