Ads Top

Ce este încrederea în sine ?

incredere   
Încrederea în sine înseamnă să-mi onorez dorinţele, nevoile şi valorile şi să caut formele adecvate pentru a le putea exprima în realitate.
    Opusul său înseamnă să cazi pradă timidităţii, adică să eviţi confruntare cu cineva care are valori diferite de ale tale sau sa mulţumeşti, să împaci sau să manipulezi pe cineva ori pur şi simplu să aparţii.
    Încrederea în sine nu înseamnă agresiune nepotrivită; nu înseamnă să te bagi în faţă şi să dai la o parte pe ceilalţi: nu înseamnă să-ţi susţii propriile drepturi şi să rămâi indiferent la drepturile celorlalţi. Înseamnă să fiu dispus să-mi apăr drepturile, să fiu ceea ce sunt, să mă tratez pe mine cu respect. Înseamnă să refuz să mă automistific doar ca să fiu plăcut.
----------------
Înseamnă să fiu dispus să-mi apăr drepturile, să fiu ceea ce sunt, să mă tratez pe mine cu respect.
-----------------
Pentru a avea încredere în sine trebuie să trăieşti autentic, să vorbeşti şi să te porţi conform convingerilor şi sentimentelor tale interioare – ca mod de viaţă, ca regulă (cu excepţia anumitor situaţii speciale în care este justificat să procedez într-un anumit fel sau în altul – de exemplu, dacă mă confrunt cu hoţul).

O încredere în sine adecvată acordă atenţie contextului. Formele de auto-exprimare adecvată când te joci cu un copil pe podea sunt diferite de cele din cadrul unei şedinţe la birou. Pentru a respecta diferenţele nu trebuie să sacrifici autenticitatea cuiva, ci să te concentrezi pe realitate. În fiecare dintre contexte vor exista forme potrivite sau nepotrivite prin exprimarea unei idei sau prin întoarcerea unui compliment: câteodată  printr-o tăcere politicoasă care denotă dezacordul; câteodată prin refuz de râde la o glumă nesărată. La locul de muncă, nimeni nu poate fi de acord cu toate părerile celorlalţi şi nici nu trebuie să facă acest lucru. Este necesar, în schimb, să ştii ce gândesc acele persoane – şi să rămâi real.
Deşi formele de auto-exprimare variază în funcţie de context, în fiecare situaţie poţi alege între a fi autentic şi neautentic, real sau nereal.
Dacă nu vrem să ne confruntăm cu aceste lucruri, cu siguranţă vom nega că avem asemenea opţiuni.Vom afirma că suntem neputincioşi.
Dar întotdeauna există o alegere.

Fragment din cartea “Cei 6 stâlpi ai încrederii în sine” Nathaniel Brandon

Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.