Ads Top

Televizorul prieten sau dușman?

     Cu ceva ani în urmă puteam afirma cu certitudine că televizorul devenise un „hoț al timpului” nostru. Acesta era valabil pentru toate categoriile de vârstă, și nu numai pentru copii cum afirmau „specialiștii”. Avea un impact negativ din toate punctele de vedere, cu excepția unor posturi de televiziune educaționale precum Discovery,National Geographic.

tv

     De ce TV-ul este dăunător ? probabil cu toții ne-am întrebat de fiecare dată cînd eram atenționați de către cineva. Iar faptul că tv-ul ne oferea „plăcere” conducea spre ceia că subconștientul nostru refuza să accepte această afirmație. Dar există un șir de factori care fac ca afirmația (televizorul este un dușman) să fie adevărată. 

  • atunci cînd privim televizorul, creierul este relaxat, iar tot ce se petrece sunt doar secvențe care ne provoacă emoții, ce urmează a fi memorate, spre deosebire de cititul unei cărți, care ne face să analizăm ceia ce citim, să percepem și cel mai important să gândim.
  • ar trebui să știm cu toții sau măcar acum să ne dăm seama că posturile de televiziune practic ne vând „informația” dacă o putem numi așa, iar interesul primordial este să atingă un nivel cât mai înalt de audiență și nicidecum să devenim informați.
  • încă un lucru foarte important, pe care poate puțini din noi la observat este că la TV nu se discută idei care ar fi benefice și educaționale, ci vizionăm ore întregi despre politicieni,sportivi, vedete într-un cuvînt persoane care au priză la public și care urmează să crească nivelul de audiență și foarte rar observăm emisiuni care oferă sfaturi și care la rîndul lor sînt plictisitoare.

      În principiu avem destule motive să renunțăm pe cît posibil la TV sau măcar de la început să reducem numărul de ore, care ne vor aparține tot nouă doar că deja le vom folosi eficient. Acestea fiind spuse despre televizor nu pot să menționez la final și despre internet, cel care a substituit tv-ul, și care se anunță cu mult mai dăunător și în același timp mai eficient și mai educațional atât timp cît îl folosim ca sursă de cunoștințe. Nu cred că e nevoie de o desfășurare pentru a ne da seama cîte limbi străine putem învăța dacă zilnic prin substituția celor „două ore” pe care le acordăm serialelor, jocurilor, site-urilor de socializare, vom privi careva lecții video sau citi o carte.

Recomand tuturor ca un experiment să citești un capitol dintr-o carte în schimbul la o oră navigând pe internet, sau vizionând televizorul
   

Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.