Ads Top

Cele 4 tipuri de temperamente

Temperamente
     De fapt, există patru temperamente de bază:
două predominant introvertite (melancolic și flegmatic) și două predominant extrovertite (sangvin și coleric).
      Cel care a verificat știinţific teoria celor patru temperamente a fost Hans Eysenck. Testul lui îţi oferă posibilitatea să evaluezi nivelul unui singur temperament.
În continuare, veţi descoperi trăsăturile specifice fiecărui tip de temperament.

       1. Coleric                                                                                                            
a. Puternic. Colericii sunt în general persoane puternice și dure. Încă din vremea copilăriei, nu se vor speria de pedepse.
b.  Agresiv. Temperamentul coleric este cel mai agresiv dintre toate temperamentele. Colericii au tendinţa de a se impune altora. Deseori le place să discute în contradictoriu, de aceea se ceartă mereu și găsesc întotdeauna o mulţime de argumente.
c. Insensibil. Colericii sunt adesea insensibili la nevoile și simţămintele celorlalţi. Ei vor face declaraţii aspre, fără să le pese că aduc lacrimi sau tristeţe celor din jur.
d. Energic. Colericii au multă energie. Când această energie este canalizată corect, pot fi foarte eficienţi și productivi.

      2. Sangvin                                                                                                            
a. Sociabil și deschis. Sangvinii personifică termenul de „extrovertit”. Ei sunt prietenoși, vorbăreţi și sensibili la nevoile celor din jur. Oamenii se simt bine în preajma lor. De aceea, o serbare sau o întrunire socială tinde să devină plictisitoare fără prezenţa lor.
b. Neatent. Sangvinii își uită repede prietenii pentru că nu sunt atenţi, nu se concentrează. Ei sunt seduși și încântaţi ușor de orice noutate – obiect, eveniment sau persoană –, care apare în faţa lor. Copiii sangvini renunţă adesea la ceva ce tocmai au început, pentru altceva care le-a atras atenţia. Și aceasta, bineînţeles, atrage asupra lor mânia părinţilor. Părinţii cred că ei sunt nesupuși și sfidători, când în realitate sunt neatenţi. Dacă copilul tău este sangvin, nu uita că trebuie să-i repeţi de multe ori să facă un anumit lucru sau să respecte o anumită regulă.
c. Împrăștiat și neorganizat. Gospodinele sangvine par femei foarte
neglijente din cauza incapacităţii lor de a se organiza. Un conducător sangvin face de obicei multe greșeli din neatenţie.
d. Voios, vesel și fără grijă. Sangvinii sunt de obicei optimiști, bine dispuși și expresivi, în special atunci când sunt în mijlocul altor oameni. Sangvinii pot lucra cu succes în spital, demonstrând o abilitate uimitoare de a-i bine dispune pe bolnavi.
     
     3. Melancolic                                                                                                        

a. Îngrijorat și emotiv. Melancolicii au o puternică energie emoţională. Ei tind să fie tensionaţi, încordaţi, îngrijoraţi. Dacă nu învaţă să-și disciplineze emoţiile, ei nu vor reuși să lucreze în condiţii de presiune psihică.
b. Creativ. Melancolicii sunt potriviţi pentru cercetare, arte, scrieri, filosofie. Ei se pricep la orice lucrare care necesită rezolvarea problemelor și/sau crearea unor lucruri. Studiile au arătat că oamenii care au un nivel înalt de anxietate au rezultate deosebite la testele de Înainte de a spune „Da” creativitate. Chiar și în alte domenii, cum ar fi tehnologia dentară,
cei mai creativi tehnicieni sunt melancolicii.
c. Conștiincios și perfecţionist. Melancolicii au în general o conștiinţă strictă și autoritară. Dacă nu-și urmează cu exactitate conștiinţa, ei vor avea puternice simţăminte de vinovăţie. Aceste standarde înalte îi ajută să facă o lucrare excelentă, uneori chiar perfectă. Însă standardele lor sunt atât de înalte, încât cu greu ar putea cineva să trăiască conform lor.
d. Capricios, gânditor și sensibil. Melancolicii sunt de obicei oameni foarte sensibili. Ei nu pot să tolereze critica și suferă când sunt insultaţi, dispreţuiţi sau desconsideraţi. Melancolicii nu pot să uite ușor o mustrare, o umilinţă sau o dojană, ci tind să se gândească la ea.

     4. Flegmatic                                                                                                         

a. Calm, comod și nepăsător. Temperamentul flegmatic este cel mai calm și împăciuitor dintre cele patru temperamente. Flegmaticii nu le cauzează altora dureri sufletești și nu rostesc cuvinte pripite, pe care să le regrete mai târziu. Este atât de ușor să trăiești cu ei,
încât de multe ori nici nu vei observa că sunt în preajma ta. Datorită naturii lor calme, ei pot lucra chiar și în condiţii de presiune psihică. Flegmaticii nu vor dori să deţină funcţii de conducere.
b. Cu tact și diplomaţie. Flegmaticii sunt buni împăciuitori. Lor nu le place să vadă alţi oameni certându-se sau bătându-se. Ei sunt buni diplomaţi. Flegmaticii sunt oameni care te pot concedia dintro slujbă fără să te simţi jignit sau să fii mânios.
c. Politicos, amabil, liniștit. De obicei, persoanele cu temperament flegmatic vorbesc foarte rar și acţionează încet, parcă lenevesc tot timpul. Chiar dacă sunt foarte ocupaţi, chiar dacă își îndeplinesc toate sarcinile, flegmaticii întotdeauna lasă impresia că nu se ocupă cu nimic. Șeful unui flegmatic poate spune: „Eu nu înţeleg când lucrează omul acesta, pentru că întotdeauna îmi face impresia că este pe punctul de a adormi”.
d. Flexibil. Flegmaticii se obișnuiesc repede cu oamenii și situaţiile noi. Ei colaborează cu oricine și se acomodează rapid la schimbările de orice fel. O secretară flegmatică, căreia șeful îi spune: „Lasă ce faci și scrie-mi această scrisoare!“, va executa ordinul fără nici o împotrivire. În general, flegmaticii nu se plâng de condiţiile de lucru sau cele din familie, așa cum fac de exemplu melancolicii și colericii.

Cartea : Înainte de a spune „Da” Betty & D.W. Holbrook


Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.