Ads Top

Revin din nou cu un fragment pe care l-am descoperit citind Existența ta este irepetabilă de Jim Donovan:


        ” Cu mulți ani în urmă, am avut ocazia aproape unică de a vizita menajeria de la Madison Square Garden din New York în timp ce găzduia circul Ringling Brothers Barnum& Bailey. Ca să mă exprim moderat, a fost o experiență fascinantă. Am putut să fac un tur complet și să văd leii, girafele, și toate celelalte animale de circ. Treceam pe lângă elefanți când, de-odată,      m-am oprit nedumerit de faptul că aceste creaturi imense erau legate doar cu niște frânghii mici prinse de piciorul din față.
       Nici un lanț, nici o cușcă. Era evident că elefanții puteau oricând să scape din sclavia lor, dar pentru nu știu ce motiv n-o făceau. Am văzut un dresor în apropiere și l-am întrebat de ce aceste animale frumoase și mărețe stăteau acolo și nu făceau nici o încercare să scape.

      ,,Ei bine,”, a spus el, ,, atunci când sunt foarte tineri și mult mai mici, folosim o frânghie de aceleaşi dimensiuni pentru a-i lega, iar la acea vârstă este suficient pentru a-i ţine pe loc. Pe măsură ce cresc, li se creează convingerea că nu pot scăpa. Ei cred că frânghia încă îi poate ţine pe loc, aşa că nu încearcă niciodată să scape”.
       Am fost uimit. Aceste animale şi-ar putea obţine libertatea în orice moment dat, deoarece ele cred că nu pot scăpa, rămân exact acolo unde se afla. Nu
susţin în nici un fel acest tratament oribil aplicat animalelor. Dimpotrivă, sunt convins că numai atunci când vom acorda respectul cuvenit tuturor fiinţelor, ne vom preţui cu adevărat şi pe noi înşine.
       La fel ca elefanţii, câţi dintre noi trec prin viaţă agăţându-se de credinţa că nu pot face ceva pentru că au dat greş cândva? Câţi dintre noi sunt traşi înapoi de convingeri vechi, depăşite şi care nu ne mai folosesc? Câţi dintre noi au evitat să încerce ceva nou din cauza unei convingeri restrictive? Şi, mai rău, câţi dintre noi sunt traşi înapoi din cauza convingerilor restrictive ale altcuiva? ”


Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.