Ads Top

Cât de diferiți sunt bărbații și femeile?

Dovezi biologice
      Ambele sexe au hormoni feminini și masculini, dar femeile au mai mulți feminini, iar bărbații au mai multi masculini. Deși nu este valabil din punct de vedere știintific să aplici rezultatele studiilor despre animale ființelor umane, exista dovezi că mărimea nivelurilor de hormoni masculini duce la o agresivitate crescută și la o stimulare sexuala a unor animale.

      Totuși, efectcle hormonilor asupra comportamentului femeilor sau al bărbaților variază în mod considerabil atât de la individ la individ, cât și la același individ în momente diferite. Ca regulă, bărbații sînt mai înalți și mai grei decât femeile și au o putere musculară mai mare. Într-o oarecare măsură, aceste diferențe contribuie la capacitatea bărbaților de a domina femeile. Totuși, dintr-un punct de vedere, femeile pot fi considerate sexul cel mai trainic, deoarece deși sînt concepluți mai mulți bărbați decât femei, mulți dintre ei mor înainte de naștere și la vârste mai tinere în cursul ciclului vieții.
      Deși sînt concepuți cam 140 de bărbaț
i și 106 născuți pentru fiecare 100 de femei, aceasta discrepanță dispare până ajung pe la douazeci și cinci de ani și se schimbă total (85 de bărbați pentru fiecare 100 de femei) după vârsta de șaizeci și cinci de ani. De asemenea, se nasc mai mulți băieți cu malformații decât fete și, dupa cât se pare, bărbații au mai multe defecte ereditare.
      Se
pare că femeile suportă mai ușor durerea și sînt mai rezistente la boli decât bărbații. Pe scurt, exista multe dovezi biologice ale deosebirilor dintre bărbații și femei. Unele dintre aceste deosebiri Ie favorizează pe feme și altele îi favorizează pe bărbați.


Dovezi psihologice
      Este evidentă existența unor deosebiri tipice în comportamentul și personalitatea bărbaților și ale femeilor. De regula, bărbații tind să fie mai agresivi și mai activi. Ei prezinta o mai mare inzestrare pentru matematică și o mai mare pricepere pentru vizualizarea spațială. Pe de alta parte, exista o mai mare probabilitate ca femeile să fie preocupate și înclinate să aibă grijă de alții. Ele sînt mai emoț
ionale și mai verbale.
      Deși nu se disputa existența acestor deosebiri, precum și a altora, între bărbați și femei, este foarte greu de stabilit dacă ele au o bază biologică sau sînt învățate. Studiile despre adulți nu sînt de ajutor, deoarece biologia adultului și învătarea sînt atât de împletite, încât este aproape imposibil să le comparăm. Cercetătorii s-au concentrat asupra copiilor la care învățarea are loc într-o mica măsură, când deosebirile de sex importante, se presupune,pot fi atribuite în mare măsură naturii.
      Câteva studii au arătat tocmai astfel de deosebiri legate de sex la copii. De piIda, bărbații sînt mai activi decât fetițele, dar fetițele zâmbesc mai frecvent. Totuși, chiar în aceste studii, nu este totdeauna ușor să atribui aceste deosebiri pur și simplu biologiei. O mulțime de dovezi sugerează că, de la naștere, fetele și băieții se bucură de un tratament diferit. Băieții primesc, în general, un tratament mai dur decât fetițele; de pilda, ei sînt mai des siliți să stea în genunchi. De asemenea, părinții sînt mai toleranți față de neastîmpărul lor. în general, fetițele sînt tratate mai blînd și cu mai multă afecțiune. Aceste deosebiri în materie de tratament încep în primele săptămîni d
e viață.

       O altă metodă de a studia deosebirile sexuale constă în examinarea cazurilor de "atribuire greșită" de sex, în care o persoană de un sex este greșit considerată și tratată drept o persoană de celâlat sex. Acest lucru s-a întâmplat sporadic, de pilda, când la naștere a existat o diformitate genitală și un băiat din punct de vedere biologic (fără penis) este crescut ca fată; sau o fată al carei clitoris (organ genital intern) este mare și considerat penis este crescută ca băiat. Money și  Ehrhardt (1972) au arătat că copiii pot fi crescuți să fie oricare gen, indiferent de sexul lor biologic.
      Se pare că este un acord că, probabil, există predispoziții biologice fundamentale care explică deosebirile de comportament al femeilor și al bărbaților. Totuși, exista o variatie considerabilă în cadrul aceluiași grup de sex, precum și între fiecare grup de sex; multe dintre aceste predispoziții pot fi eliminate prin învăț
area culturală. Mai mult, diferențele de comportament existente implică activități relativ nesemnificative care nujustifică stratificarea sociala dupa sex (Hyde, 1985).
Dovezi multiculturale
       O altă metodă de cercetare constă în studierea dovezilor din diverse societăți. Dacă deosebirile de gen sînt doar o funcție a deosebirilor biologice de sex, ar trebui să nu existe nici o variație în rolurile genului în diverse societăți, modelele de comportament, drepturi și obligații fiind definite ca potrivite pentru fiecare sex. Daca există deosebiri substanțiale în rolurile genului, aceasta să sugerează că ele sînt determinate mai mult de cultura decât de biologie.
fragment din Introducere in Sociologie de Norman Goodman

Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.