Ads Top

Dacă oricum murim de ce sau cum ar trebui să trăim? (Povestea lui Jill)


 

„Oamenii întreabă mereu care este scopul vieții dacă oricum totul este sortit pieririi? Chiar dacă mulți dintre noi căutăm răspunsuri la această întrebare în afara noastră, cel mai bine ar fi dacă am urma metoda lui Socrate și am privi în interiorul nostru.”

 

       Jill, o pacientă care de mult timp era chinuită de frica de moarte, obișnuia să pună semnul egalității între moarte și lipsa totală de sens. Când am întrebat care era istoria dezvoltării acestui gând, și-a  amintit cu exactitate prima oară când i-a venit această idee. Închizând ochii a descris o scenă de pe când avea doar nouă ani și stătea pe veranda casei și deplângea moartea câinelui familiei.

          - Atunci și acolo , mi-a spus ea, mi-am dat seama că dacă toți trebuie să murim, nimic nu mai are sens – lecțiile mele de pian, faptul că îmi aranjam perfect patul, steluțele de aur pe care le primeam de la școală pentru că eram o elevă perfectă. Care este rolul steluțelor de aur dacă toate steluțele de aur vor dispărea?

          - Jill, i-am spus, tu ai o fetiță care are acum nouă ani. Imaginează-ți că te-ar întreba: „«Dacă vom muri, ce sens are ca noi să trăim?» Cum i-ai răspunde?

       Ea mi-a spus răspuns fără ezitare: I-aș spune despre nenumăratele bucurii ale vieții, despre frumusețea pădurilor, despre binecuvântarea de ați împărtăși dragostea și de a face din lume un loc mai bun.

       După ce a terminat s-a lăsat pe spate în scaunul ei și a deschis larg ochii, uimită de propriile ei cuvinte, de parcă ar fi vrut să spună „De unde a ieșit asta?”.

          - Minunat răspuns, Jill ! Ai atâta înțelepciune în tine. Nu este prima oară când descoperi un mare adevăr înăuntrul tău atunci când îți imaginezi cum o sfătuiești pe fiica ta în privința vieții. Acum trebuie să înveți să fii propria ta mamă.

          Misiunea nu este de a oferi răspunsuri, ci, din contra, de a găsi o modalitate de a-i ajuta pe ceilalți să descopere propriile răspunsuri.
fragment din cartea "Privind soarele în față" de Irvind Yalom



Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.