Ads Top

Fii Fericit! Cheltuie banii pe experiențe, nu pe lucruri

Italy


Îmi aduc aminte în copilăria mea post-comunistă, de produsele de import care ne fascinau. De exemplu, dacă astăzi există n-șpe sortimente de pantofi sport, ei bine atunci, erau o raritate. Atât de discutat era subiectul încât apăruseră bancuri cu ”Adidas Tortion”, o generație mai veche a firmei Adidas care făcea furori în România de după Revoluție, iar persoana care purta astfel de încălțăminte era considerată, cum se obișnuia să se spună-n trecut, ”boier”. Ușor, ușor, firmele străine au acaparat piața aproape în totalitate, iar astăzi economia românească este în creștere datorită fluxului economic provenit din exterior, în consecință cu apartenența la U.E. Ca orice adolescent, aveam un prieten foarte bun, tatăl lui era vameș, prin urmare, era extrem de potent financiar și cheltuia sume colosale pe haine și aparatură electronică și altele. Nu știu cât de fericit a fost cu adevărat vreodată, părinții lui divorțaseră, iar el mai târziu s-a ales cu un dosar penal. Ce relevanță au toate aceste lucruri? A ne înconjura cu obiecte și haine de valoare, nu reprezintă o condiție obligatorie a fericirii.

Iată totuși un mit relativ, demontat de cercetările moderne:

Banii nu aduc fericirea!

Profesorul Howell (2009) a realizat faptul că ”banii aduc fericirea” în cazul în care, cu ajutorul acestora sunt cumpărate experiențe noi. Conform studiilor sale repetate, acesta susține faptul că există două trăsături caracteristice persoanelor care beneficiază de raportul fericire/experiențe noi, acestea obținând scoruri ridicate la următoarele caracteristici:

  1. Extra versiune
  2. Deschidere către experiențe

Journal of Positive Psychology, a publicat rezultatele cercetărilor sale, care pot fi rezumate într-o singură frază elocventă:

Oamenii care au tendința să cumpere obiecte, au posibilitatea de a fi mai fericite dacă ar cheltui banii pe experiențe noi.

Făcând o paranteză, un proverb evreiesc spune că pe oamenii săraci, Dumnezeu îi ferește cel puțin de păcatele scumpe. Ceea ce este foarte relevant, întrucât un om sărac nu este în mod irevocabil și bun, și fericit.

Profesorul de Psihologie al Universității Cornell, Thomas Gilovich, consideră în urma a 20 de ani de studiu, paradoxul care apare din cumpărarea lucrurilor, care nu susține starea de fericire pe termen lung.

De cele mai multe ori, oamenii cred că cheltuirea banilor pe o experiență nu este la fel de înțeleaptă precum ar fi o investiție într-o posesiune materială. Ei tind să creadă că experiența vine şi trece într-o clipă și vor rămâne cu foarte puțin în comparație cu a deține un obiect. Dar, în realitate, ne amintim de experiențe mult timp după ce le-am trăit, în timp ce foarte curând ne obișnuim cu posesiunile noastre. În acelaşi timp, ne bucurăm și de anticiparea că urmează să avem o experiență mai mult decât anticiparea deținerii unei posesiuni. – Th. Gilovich

Așadar, este bine să renunțăm la atitudinea sceptică prin care să acumulăm obiecte. Această problemă apărută în România post-decembristă a condus la împopoțonarea locuințelor cu cea mai scumpă gresie, mobilă sau aparatură, oamenii nefiind totuși, fericiți cu achizițiile lor, deoarece motivația era de ordin extrinsec, un imbold histrionic, de a arăta celuilalt ”ceea ce am eu”, această manieră de exprimare, fiind contrară normelor comuniste, care nu se arăta pro acumulare de bunuri sau posesiuni de orice fel, acestea aparținând exclusiv statului.

Cumpărarea de bunuri și fericirea sunt invers proporționale. Iată cum se explică acest paradox:

  1. Obișnuință: starea de plăcere inițială produsă la achiziționarea unui obiect, se dizolvă pe parcurs, iar ceea ce apărea la un moment dat ca ceva incitant, pe parcurs devine un lucru foarte…obișnuit;
  2. Standarde: niciodată nu este de ajuns. Mereu este ceva acolo mai bun, mai incitant care să ne surprindă, să ne atragă. Cum astăzi tehnologia evoluează rapid, gadgetul care prezintă interes astăzi, mâine va fi considerat demodat;

IMPORTANȚA EXPERIENȚEI

Experiențele devin o parte integrantă a personalității noastre, confirmă Gilovich, pentru că nu suntem suma a tot ceea ce avem, ci a tot ceea ce am trăit, experimentat cu ajutorul celor cinci simțuri. Felul în care putem aprecia puterea experiențială este total diferit de felul în care ne raportăm la posesiuni:

  1. Comparațiile: nu sunt importante în contextul experiențelor, pentru că fiecare loc vizitat, să spunem, este o experiență diferită, iar experiențele sunt tratate într-o altă manieră decât obiectele;
  2. Anticiparea: când anticipăm o experiență, simțim bucurie, când anticipăm obținerea unui bun material, suntem mai degrabă nerăbdători;
  3. Experiențele sunt trecătoare: și ce dacă! Nimic mai frumos. De câte ori nu ne-am cumpărat ceva ce nu ne-a îndeplinit așteptările sau ne-am confruntat cu dezamăgirea cauzată de prețul care poate ar fi putut fi prea mare? În schimb, proporția scăzută de timp al unei experiențe, ne ajută să prețuim mai mult;
  4. Relații sociale: Cu ajutorul experiențelor, relațiile sociale devin mai solide, în măsura în care obiectele nu ar putea să o facă niciodată.

Sursa: adrianbajenaru.ro



Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.