Ads Top

11 etape de construire a unui discurs

25

1. Stabiliți modul în care intenționați să influențați asistența.
       Acesta este scopul discursului dumneavoastră. ConstruiÈ›i-l, completând următoarea propoziÈ›ie: ”Atunci când îmi voi încheia discursul, publicul va…”

2. Ce știți despre publicul căruia vă adresați?
       ÃŽn ce mod veÈ›i exploata în propriul avantaj caracteristicile publicului care vă ascultă È™i cum le veÈ›i aborda pe cele care ar putea prezenta un dezavantaj pentru dumneavoastră?

3. Notați toate ideile principale ale discursului pe care urmează să-l țineți, precum și precizările majore pe care doriți să le faceți.
       Nu vă gândiÈ›i încă la ordinea raportului dintre aceste idei; pur È™i simplu, notaÈ›i-le, măsură ce vă vin în minte. O soluÈ›ie bună, în acest sens ar fi să întocmiÈ›i o ”hartă cognitivă”. NotaÈ›i scopul discursului în centrul unei pagini. Apoi, notaÈ›i ideile principiale, pe măsură ce vă vin în minte, ca pe niÈ™te raze ce emană din centru, în toate direcÈ›iile.

4. Grupați ideile principale în funcție de scopul discursului.
       Care dintre idei sau grupuri de idei reprezintă precizări majore? TrageÈ›i linii de legătură între aceste idei È™i grupuri de idei. Un discurs bun conÈ›ine de la trei, până la cinci precizări majore. Dacă discursul conÈ›ine mai multe, înseamnă că aveÈ›i prea multe de spus, fie că ideile nu au fost bine grupate. Care dintre elementele discursului reprezintă puncte de susÈ›inere? TrageÈ›i linii punctate de la aceste către precizările majore în sprijinul cărora vin.

5. Grupuri de idei pe care le-aÈ›i alcătuit sugerează structura optimă a discursului? 
       AnalizaÈ›i criteriile pentru organizarea discursului.

6. Creionați schița discursului.
       Acum sunteÈ›i în măsură să transformaÈ›i ”harta cognitivă” într-o schiță, care vă va servi drept notiÈ›e. TransferaÈ›i ideile principale È™i punctele de sprijin pe ”harta cognitivă”, pe fiÈ™ele de notiÈ›e, sub formă de schiță. StructuraÈ›i-vă ideile pe trei nivele. NumerotaÈ›i cu cifre romane cele trei, până la cinci precizări majore. Fiecare  Dintre precizările majore poate avea de la una, până la cinci idei pe care se sprijină, È™i care la rândul lor, pot avea mai multe idei  pe care se bazează. NotaÈ›i ideile suplimentare, pe măsură ce vin în minte.

7. Care dintre punctele discursului dumneavoastră pot fi dezvoltate sau simplificate, prin intermediul imaginilor vizuale?
       Care sunt imaginile pe care doriÈ›i mai mult ca publicul să le reÈ›ină? PregătiÈ›i aceste imagini È™i stabiliÈ›i momentele în care le veÈ›i prezenta.

8. Scrieți introducerea.
       ÃŽn ce mod veÈ›i capta atenÈ›ia publicului? Cum veÈ›i proceda pentru a-i stârni interesul pentru subiectul pe care îl prezentaÈ›i? Ce veÈ›i face pentru a păstra un contact cu auditoriul? Cum veÈ›i capta atenÈ›ia lui? Ce ton vreÈ›i să adoptaÈ›i? Ce doriÈ›i să le spuneÈ›i celor care vă ascultă despre scopul dumneavoastră? ÃŽn 20 de secunde, va trebui să le răspundeÈ›i la întrebarea: ”De ce aÈ™ asculta ceea ce spui?”

9. Scrieți concluzia.
       ReveniÈ›i la scopul discursului; schimbarea pe care doriÈ›i să o constataÈ›i la ascultătorii dumneavoastră trebuie subliniată în încheierea discursului. LegaÈ›i încheierea cu introducerea. AruncaÈ›i mingea în terenul lor. SpuneÈ›i-le ce aÈ›i dori să facă. TransportaÈ›i-i în viitor. ConstruiÈ›i discursul în mod ascendent, spre un punct culminat. MăriÈ›i nivelul de intensitatea, până îl atingeÈ›i pe cel din introducere.

10. PregătiÈ›i-vă pentru partea în care veÈ›i răspunde la întrebări, dacă acestea sunt prevăzute în program. 

11. Puneți trei întrebări importante la subiectul discursului și răspundeți la acestea, pe rând.
       Acestea întrebări înlocuiesc ideile principale ale unui discurs È™i stabilesc scopul acestuia. FormulaÈ›i întrebările, începând cu trei dintre aceste cuvinte; cine, ce, unde, când, de ce, È™i cum. RăspundeÈ›i pe rând la aceste întrebări. Eventual, începeÈ›i astfel: ”Trei motive pentru a…”, ”Trei caracteristici ale…”, ”Trei moduri în care…” etc. Cu cât vorbiÈ›i mai mult cu atât furnizaÈ›i mai multe elemente de sprijin, necesare motivării È™i elaborării celor trei idei principale pe care le-aÈ›i ales. – fragment (Secretul oricărui succes Să acÈ›ionăm inteligent – Sam Deep , Lyle Sussman
).

Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.