Ads Top

14 recomandări pentru întocmirea unui CV (curriculum vitae)

cvv

1.Trebuie să fie scurt și explicit.
     Tu scrieți o autobiografie: rezumați punctele principale ale activității dumneavoastră profesionale. Scrieți ceea ce este cel mai important să știe cel care-l citește. Prezentați-vă realizările și experiența într-un număr redus de cuvinte. Întocmiți o versiune de o pagină, pentru cazurile în care concizia va fi apreciată, și o versiune mai lungă (2-3 pagini), atunci când sunt necesare mai multe detalii.

2. Trebuie să aibă un aspect atrăgător.
     În momentul în care cel care face recrutarea candidaților îl vede, trebuie să primească următorul mesaj: ”Reprezint un profesionist”. Folosiți hârtie de scris standart, A4, de bună calitate, de culoare albă, sau culoare discretă, pastel. Cerneala neagră este cea mai potrivită în astfel de situații. Nu abuzați de fonte speciale sau artificii grafice, pentru a îmbunătăți aspectul.

3. Nu atașați o carte de vizită sau o fotografie.
     Acest lucru vă face să păreți pretențios.

4. Centrați numele, adresa și telefonul în partea de sus a paginii.
     În acest mod, curriculum vitae prezentat de dumneavoastră va ieși în evidență dintre altele. Alte date personale, ca de exemplu vârsta, situația familială, caracteristici fizice, numărul asigurării sociale, religia și cetățenia se menționează în rare cazuri. Acestea, de multe ori mai mult strică decât vă ajută.

5. Scrieți o scurtă notă, referitoare la obiectivul carierei dumneavoastră.
     Spune-ți celui care face recrutarea candidaților, în cel mult trei propoziții, ce tip de activitate li instituție vă interesează. ”Doresc să lucrez în domeniul pregătirii și dezvoltării resurselor umane, în cadrul unei firme de protecție în plină dezvoltare”, veți dovedi că sunteți mai sigur de ceea ce doriți. Dezavantajul, în această ultimă situație este că s-ar putea să închideți o ușă care ați fi putut avea ocazia să intrați.

6. Capitolele din curriculum vitae trebuie să fie dezvoltate în funcție de temele standart:
    A. Studii*
    B. Cursuri speciale
    C. Domenii de interes profesional
    D. Limbi străine
    E. Experiență*
    F. Deprinderi și realizări
    G. Publicații și conferințe
    H. Distincții și premii
     I. Asociații profesionale
     J. Date personale
     K. Referințe
    Cele în drept cărora se află (*) sunt cele mai importante. Includeți și altele numai în măsura în care reprezintă un punct forte al dumneavoastră și instituția cărei îi adresați curriculum vitae le apreciază. Limitați-vă la cinci până la opt teme, organizate astfel încât să scoată în evidență calitățile și să estompeze punctele slabe.

7. La capitolul "Studii", enumerați diplomele, instituțiile și perioadele de studiu, menționând întâi cea mai recentă școală (cea mai importantă diplomă).
     În anumite cazuri, e remarcabil să menționați toate cursurile care sunt relevante în mod deosebit pentru postul pe care îl aveți în vedere. În mod general, descrieți numai activitatea prin care ați obținut diploma în urma participării la cursuri de artă pentru amatori. Este din ce în ce mai evident că directorii în ziua de azi trebuie să aibă o personalitate complexă pentru a fi eficienți.

8. La capitolul ”Experiență„, enumerați instituțiile în care ați lucrat, funcțiile avute și data angajării în ordine cronologică..
     Menționați orice funcție  relevantă pentru obiectivul carierei dumneavoastră, chiar dacă a fost jumătate de normă sau voluntariat. Menționați orice progres de la o funcție importantă mai mică la una care presupune un grad de răspundere mai ridicat. Puteți eventual să menționați cele mai importante realizări în cadrul fiecărei activități desfășurate, în loc să aveți un capitol separat ”Deprinderi și realizări”. Dacă există perioade de șomaj care vă fac să vă simțiți jenat, nu le scoateți în evidență menționând datele exacte (inclusiv luna) în dreptul fiecărei funcții.

9. La capitolul ”Deprinderi și realizări”, menționați rezultatele specifice, cuantificabile, relevante pentru obiectivele carierei dumneavoastră.
     Descrieți realizările, folosind cuvintele dinamice, de exemplu: proiectat, condus, redus, simplificat, stabil. Scoateți în evidență ceea ce ați realizat, nu ceea ce aveți posibilitatea să realizați. În loc să spuneți: ”Pot administra eficient un buget” spuneți: ”Reducând bugetul cu 10%, prin reducerea numărului de angajați, am realizat o creștere a productivității cu 15%”. Enumerați realizările referitoare la toate funcțiile menționate la capitolul ”Experiență”.

10. Dacă ați scris articole sau ați ținut prelegeri, includeți un capitol intitulat ”Publicații și conferințe”.
     Calitățile de comunicare sunt destul de rar întâlnite în lumea afacerilor. Cei care fac recrutarea personalului sunt impresionați atunci când întâlnesc candidați care dovedesc că au aceste calități.

11. Dacă hotărâți să nu includeți un capitol de referințe nu scrieți: ”Pot reprezenta o listă de referințe, la solicitarea dumneavoastră”.
     Potențialii dumneavoastră superiori n-au nevoie să li se spună că vă pot cere referințe. Dacă veți prezenta o listă de nume, verificați dacă numerele de telefoane și adresele sunt la zi. Nu menționați o persoană înainte de o întreba: ”Sunteți de acord să-mi dați o recomandare pozitivă, pentru un post în domeniul..?” Nu menționați o persoană care v-ar face un deserviciu, aducându-vă laude neconvingătoare.

12. Scrieți cel puțin două curriculum vitae.
     Scrieți unul tradițional, folosind ideile prezentate anterior și unul ”original”, care să reflecte stilul dumneavoastră personal. Schimbați ordinea temelor, lăudați-vă, alegeți o hârtie de culoare țipătoare, dactilografați-l pe o mașină veche, includeți date neașteptate, sau orice altceva ce vă trece prin cap. Folosiți această versiune atunci când instinctul vă spune că acest model atrage atenția. Testați efectul, și încercați să vedeți care este rezultatul. Întocmiți versiuni diferite ale curriculum vitae pentru diferite domenii, diferite zone ale țării sau alte contexte.

13. Rugați două persoane să citească versiunea finală.
     Nu vă pierdeți timpul cu cei care nu ai calitățile necesare verificării unui astfel de material sau care nu au simți critic. Nu trimiteți niciodată curriculum vitae care are greșeli de dactilo sau de ortografie, sau din care se degajă un ton pe care nu ați dori să-l aibă.

14. Scrieți o scrisoare de introducere.
     Nu trimiteți niciodată un curriculum vitae fără o scurtă scrisoare de introducere. Adresați-o persoanei care doriți să o citească. Menționați că doriți o schimbare, de ce și când. Nu introduceți propoziții negative în scrisoare. Încheiați scrisoarea spunând ce doriți să facă adresantul: ”Sunt la dispoziția dumneavoastră pentru un interviu, la o dată pe care o veți stabili”.



Site-uri utile care te ajută să creezi un CV.
www.europass.cedefop.europa.eu
www.cvmkr.com
www.studentie.ro
www.hipo.ro
www.uk-co.net

Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.