8 Factori care slăbesc autocontrolul
Superficialitatea - nu numai că diminuează autocontrolul, dar am putea spune că este de-a dreptul incompatibilă cu acesta. Cel care dă dovadă de superficialitate este vitregit de multe calități spirituale. El poate să se manifeste ca un om bun, liniștit, respectuos dar total ineficient. Superficialitatea te închide într-o cutie de sticlă atât de strâmtă încât se miră cum de nu te sufoci.
Egoismul este un alt factor care slăbește puterea de autocontrol. Prin intermediul egoului avem o perspectivă limitată asupra realității exterioare și inferioare. Astfel, tot ceea ce rămâne în afara percepției egotice devine un posibil factor perturbator al stăpânirii de sine. Pe de altă parte, o atitudine egotică ne plasează adeseori într-o poziție greșită față de diferite evenimente și forțe exterioare, care țin de legile secrete ale universului, ceea ce înseamnă o condamnare sigură. Astfel de eșecuri repetate conduc, pe de o parte, la creșterea rigidități noastre în relațiile cu ceilalți, datorită amplificării orgoliului, iar pe de altă parte, la diminuarea încrederii în sine.
Mândria este o mare pacoste. Un proverb românesc spune că prostul nu-i prost destul dacă nu e și fudul. Datorită mândriei nu vom cunoaște niciodată binefacerile calmului profund. Mândria ne face să cheltuim întotdeauna mult mai mult efort pentru orice bucurie trăită.
Lăcomia este un alt factor care diminuează puterea de autocontrol. Ea acționează printr-un anume gen de orbire a minții și de organizare a sufletului
Dorința de faimă sau de strălucire ne poate conferi pentru început o forță puternică și ne înzestrează cu o mare putere de autocontrol. Însă după ce scopul a fost atins (obținerea unei anumite străluciri și aici vorbim de un caz fericit) motivația acțiunilor noastre dispare și ne trezim deodată suspendați deasupra unei prăpăstii. În acest moment putem înregistra un șoc teribil, care ne va răvăși întreaga viață. Majoritatea „starurilor" au deviații comportamentale și un psihic mai mult sau mai puțin instabil. Cei care sunt înțelepți și știu să se ferească de dorința de faimă vor străluci chiar cu mult mai mult și în acest moment, celebritatea nu mai devine o povară.
Frica și îndoiala diminuează autocontrolul. Pasiunile inferioare (adică cele care ne creează dependență) de asemenea, slăbesc capacitatea de autocontrol.
Minciunile pot slăbi foarte mult capacitatea de control deoarece ele creează întotdeauna agitație mentală și artificialitate, precum și frica de a nu fi descoperit.
Lenea este o altă cauză care conduce la pierderea capacității de autocontrol, iar prin lene trebuie să înțelegem inclusiv faptul că nu am făcut ceea ce la un moment dat era de datoria noastră să facem. De exemplu, lipsa de reacție în fața nedreptății la care ești martor este tot o dovadă de lene.
Autocontrolul de Cristian Constantin Turcanu
Niciun comentariu:
Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.