Ads Top

Despre Suferință – Osho

Despre Suferință – Osho

 

Suferința vă poate oferi multe lucruri pe care fericirea nu vi le poate oferi. De fapt, fericirea vă răpește multe lucruri. Ea vă răpește tot ce ați avut vreodată, tot ce ați fost vreodată; fericirea vă distruge !

      Suferința vă hrănește egoul, în timp ce fericirea este în esență o stare dincolo de ego.

      Așa se explică de ce oamenilor le este atât de greu să fie fericiți, de ce milioane de oameni din întreaga lume au decis să fie nefericiți. Suferința vă dă un ego foarte puternic, bine cristalizat. Atunci când sunteți fericiți, existați. Când sunteți fericiți, nu existați.

Dacă înțelegeți acest mecanism lucrurile vă vor deveni foarte clare.

      Suferința vă pare să păreți speciali. Fericirea este un fenomen universal, nu are nimic special.

Suferind, omul devine absolut special, iese în evidență.

      Suferința vă ajută să atrageți atenția altor persoane...Toată lumea se ocupă de voi. Cine ar putea să rănească pe cineva care suferă?...De aceea investiția în suferință aduce mari dividente. Dacă soția nu suferă, soțul are tendința să uite de ea. Dacă soțul suferă, întreaga familie – soția, copiii – sunt în jurul lui.

      Nimeni nu suportă un om fericit, căci acesta rănește egourile celor din jur. Ei încep să se gândească: „Deci, tu ai devenit fericit, în timp ce noi continuăm să ne târâm prin întuneric, prin suferință și prin iad. Cum îndrăznești să fii fericit când noi suferim atât de mult?”.

      Când ești fericit ești fericit, ești un individ; când suferi faci parte integrată din mulțime...Iată ce veți constata: când ești nefericit, ești conformist. Societatea adoră conformiștii, oamenii îi respectă. Poți chiar să devii un sfânt dacă ești conformist. Nu întâmplător toți sfinții voștri au fost niște nefericiți...Ei au condamnat orice formă de bucurie ca pe un păcat...Cu toate acestea, au fost respectați, dar numai din cauza suferinței lor. Toate acestea nu fac decât să creeze oameni nefericiți și o societate nefericită. Priviți-vă în față suferința și veți descoperi câteva aspecte fundamentale: unu – ea vă conferă respectabilitate.      

Despre Suferință – Osho

      Oamenii din jură vă simpatizează mai mult, vă arată mai multă prietenie. Cine suferă are mai mulți prieteni. Lumea în care trăim este o lume ciudată; cineva nu este în regulă cu ea. Lucrurile ar trebui să stea invers: omul fericit ar trebui să aibă mai mulți prieteni. Dar dacă sunteți fericiți, cei din jur vor fi invidioși și nu vă vor mai arăta prietenie. Ei se vor simți înșelați, căci voi veți avea ceva ce lor le lipsește...

      Trebuie să învățați cum să fiți fericiți și cum să-i respectați pe cei care sunt fericiți. Veți aduce un mare serviciu umanității. Nu îi simpatizați prea mult pe cei nefericiți. Ajutați-i, dar nu-i simpatizați. Nu le băgați în cap ideea că nefericirea este o calitate...

      Fiți fericiți, respectați fericirea și ajutați-i pe oameni să înțeleagă că ea este scopul vieții. Când vedeți un om fericit, respectați-l, căci el este un sfânt.

      Vă simțiți trist? Dansați, sau faceți un duș, și veți constata cum tristețea dispare din trupul dumneavoastră, odată cu căldura corporală.

Urmăriți să vă puneți mintea în situații în care să nu poată funcționa la fel ca mai înainte.

      Toate tehnicile care au fost create de-a lungul timpului nu sunt altceva decât modalități de a distrage mintea de la vechile sale obișnuințe.

      De ce? Mintea devine confuză. Ea nu poate stabili nici o corelație între cele două situații.

Așadar, faceți orice vă trece prin minte pentru a pune mintea în asemenea situații, nu repetați niciodată aceeași metodă. Aici e tot secretul. În caz contrar, dacă de fiecare dată când sunteți trist veți face un duș, mintea va sfârși prin a asocia cele două acțiuni...Continuați să vă surprindeți mintea de fiecare dată. Fiți inventiv.

 

Fragment din :

Farmacie pentru Suflet - Osho


Un comentariu:

  1. Un om fericit este cand doreste sa fie fericit, atat timp cat nu iti doresti fericirea nu o sa o ai niciodata ,fericirea unui om consta in conjugarea verbului A FI la prezent ,trecut, si viitor,si sa te compari cu cei de langa tine si sa discuti de la egal la egal,om,om.Aceasta imi este parerea mea si o mentin in calitate de om.

    RăspundețiȘtergere

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.