Ads Top

10 strategii câștigătoare ale limbajului corpului

      Oamenii își formează 90 la sută din opinia lor în mai puțin de patru minute și 60-80 la sută din impactul pe care îl produceți asupra lor este nonverbal.

      Următoarele zece strategii vă vor oferi cea mai mare șansă de avea un efect pozitiv asupra celorlalți.

     1.  Țineți-vă palmele la vedere

5
      Țineți-vă palmele la vedere când vorbiți. Reacția la acest străvechi semnal este conectată direct la creier. Acest gest va semnaliza că nu reprezentați o amenințare, și reacția va fi pozitivă.

     2. Țineți-vă degetele lipite
4
      Oamenii care își țin degetele lipite și mâinile sub bărbie când vorbesc captează cel mai mult atenția. Dacă țineți degetele răsfirate sau mâinile deasupra bărbiei, sunteți perceput ca având mai puțină autoritate.

     3. Țineți-vă coatele depărtate de corp
4
      Dacă vă sprijiniți coatele pe brațele unui fotoliu sunteți perceput ca având o poziție de autoritate și transmiteți o imagine de om puternic, cinstit. Indivizii umili, învinși, își lasă brațele să cadă înăuntrul brațelor fotoliului și își țin coatele lipite de corp, ca pentru a se proteja. Sunt percepuți ca persoane temătoare sau negative, deci evitați această poziție.

     4. Păstrați distanța

      Păstrați spațiul intim al persoanei, care va fi cel mai mare în primele minute ale unei întâlniri. Dacă vă apropiați prea mult, persoana respectivă poate reacționa lăsându-se pe speteaza scaunului, aplecându-se într-o parte sau folosind gesturi care arată iritarea, cum ar fi să bată darabana cu degetele sau să închidă și să deschidă un pix. Așezați-vă aproape de cunoscuți, dar mai departe de cunoștințe noi. Așezați-vă mai aproape de cei cu o vârstă similară și la o distanță apreciabilă de cei mai în vârstă sau mai tineri.

     5. Reproduceți limbajul corporal al celuilalt.
43
      Reproducerea limbajului corporal și a tiparelor verbale ale celuilalt creează repede o relație. Când faceți o cunoștință nouă, reproduceți poziția în care stă aceasta, atitudinea, unghiul corpului, gesturile, expresiile faciale și vocii ei. Peste puțin timp persoana respectivă va simți că o atrage ceva la dumneavoastră. și vă va descrie ca fiind o companie plăcută.
      Când sunteți prezentat unui cuplu, observați cine imită pe cine ca să descoperiți cine ia deciziile. Dacă femeia face primele mișcări și bărbatul imită, nu are rost să-i cereți să ia decizia.

     6. Vorbiți în același ritm
4
      Viteza cu care vorbește o persoană arată ritmul în care creierul ei poate procesa informațiile . Vorbiți în același ritm sau ceva mai lent decât celaltă persoană și reproduceți inflexiunile și intonația vocii ei. Studiile arată că interlocutorii se simt „presați” când cineva vorbește mai repede decât ei.

     7. Nu încrucișați brațele
4
      Brațele încrucișate la piept reprezintă încercarea de a pune o barieră între o persoană și ceva ce o neamulțumește. Când își încrucișează brațele, o persoană reține doar 40 la sută din ceea ce s-a spus. Schimbați poziția brațelor încrucișate întinzându-i interlocutorului ceva de ținut în mână sau dându-i ceva de făcut. Dați-i un pix, o carte, un pliant, o mostră sau un text scris, pentru a-l încuraja să-și desfacă brațele și să se aplece în față. Pentru a fi convingător la o întrevedere față-n față, niciodată să nu vă încrucișați brațele.

     8. Atingeți cotul celuilalt
3
      Întoarceți atingerea pe care o primiți. Dacă persoana nu vă atinge, lăsați-o în pace. Experiențele au arătat însă că atunci când o persoană este atinsă ușor pe cot, nu mai mult de trei secunde, există 68 la sută șanse să fie mai cooperantă decât în caz contrar.
      Studiile arată că acele chelnerițe care au fost învățate să atingă coatele și mâinile clienților au primit cu 80 la sută mai multe bacșișuri de la aceștia decât chelnerițele care nu i-au atins, în timp ce chelnerii și-au sporit câștigul cu 32 la sută indiferent de sexul celor atinși. Cu alte cuvinte, atingerea cotului și a mâinii vă poate crește de trei ori șansa de a obține ceea ce doriți.

     9. Repetați numele interlocutorului
      Când vă întâlniți data următoare cu o cunoștință nouă și dați mâna cu ea, întindeți brațul stâng, atingeți-o ușor pe cot sau pe mână și în același timp repetați-i numele, pentru a confirma că l-ați auzit corect. Persoana respectivă se va simți importantă, iar dumneavoastră vă veți aminti numele ei repetându-l.

     10. Evitați atingerea feței.
2
      Studiile arată că atunci când cineva ascunde o informație sau minte, își atinge în mod repetat nasul și fața, din cauza creșterii tensiunii arteriale în aceste momente. Chiar dacă vă mănâncă nasul, oamenii care nu vă cunosc ar putea crede că mințiți. Deci țineți-vă mâinile departe de față.

     Exersați
      Înainte de a vă prezenta la un interviu sau la o întâlnirea importantă relaxați-vă câteva minute și repetați în gând cele menționate mai sus, având grijă să le aplicați corect. Dacă mintea le vede clar, corpul va putea să le pună în practică. La un interviu trebuie să vă autodistribuiți în rol credibil, deci înainte exersați mental cum vă veți comporta, daca vreți să fiți luat în serios.
      Practica arată că exersând, aceste obiceiuri vă vor deveni a doua natură și vă vor ajuta tot restul vieții.

Allan Pease

Abilitati de Comunicare - Allan Pease


Niciun comentariu:

Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.

Descopera-tee Ⓒ. Un produs Blogger.