Ce nevoi au femeile și bărbații?
Pentru femei comunicarea verbală este mai importantă decât cea fizică. Ele au nevoie de un timp în care să discute în linişte problemele banale, cotidiene. Deşi adesea acestea par lipsite de importanţă pentru partener!
“Un partener bun va avea grijă să nu provoace gelozia iubitei sale şi nici să nu-i pună la îndoială dragostea”. Cei frustraţi de dragoste în copilărie sunt mai frecvent geloşi, ca şi cei excesiv răsfăţaţi, şi au nevoie de o doză dublă de afecţiune, răbdare şi atenţie. Nevoia de cămin şi dorinţa de a avea copii, cărora să le creeze un mediu plăcut, constituie a doua nevoie de bază a unei femei.
Femeia are nevoie de amenajarea ambientului (a căminului) atât pe dimensiuni estetice cât şi funcţionale. Aşa cum păsările îşi fac cuib, tot aşa şi femeia îngrijeşte, înfrumuseţează şi sacralizează prin activitatea şi prezenţa sa “cuibul” familial care să asigure cuplului şi copiilor o oază binecuvântată. Neglijenţa femeii în îngrijirea şi amenajarea casei este un semn că nevoile ei nu au fost împlinite, că este în general insecurizantă, stresată sau deprimată.
Un bărbat atent va face tot posibilul ca nevoia de ambianţă a femeii să poată fi satisfăcută.
Nevoile bărbatului: nevoia de respectare şi apreciere a Eului este specifică bărbatului, şi multe dintre conflicte se dezlănţuie prin încălcarea “regulii de aur”. O femeie înţeleaptă nu-şi va critica niciodată bărbatul, nici în particular, nici în public, şi mai ales în faţa copiilor. Cicăleala şi bârfa cu prietenele sau vecinii afectează sensibilitatea acestuia şi-i descurajează iniţiativele de tot felul.
O soţie iubitoare îşi încurajează permanent soţul, îl apreciază în faţa copiilor şi a altora, fără a minţi sau a înşela ostentativ, îl recompensează emoţional cu generoziate şi mai ales cu sensibilitate. Cuvintele calde, apreciative, directe, sunt “liantul” unei comunicări afective stabile şi totodată al evoluţiei cuplului.
Mesajul pozitiv aduce mult mai mult bine unei relaţii decât toate mesajele negative la un loc, oricât de “bine intenţionate” ar fi ele. Ajutorul pentru schimbare nu se oferă cu brutalitate şi cu preţul rănirii Eului partenerului, ci cu toleranţă, răbdare, prin încurajarea comportamentelor pozitive şi spontane ale partenerului.
O femeie care nu poate trata cu umor şi bunăvoinţă neglijenţa sau dezordinea partenerului riscă să nu aibă un efect de schimbare în psihologia acestuia ci, dimpotrivă, riscă să devină din ce în ce mai puţin atrăgătoare sau iubită, pe măsură ce indică, moralizează, critică, şi mai ales ameninţă: Dacă nu-ţi pui hainele la loc, plec, eu nu mai pot aduna după tine!”
Am urlat şi eu un pic până să realizez că dacă vorbesc frumos, chiar dacă spun de două sau de trei ori înainte, totul se rezolvă. Râzi, fă o glumă de fiecare dată când nu eşti de acord cu ceea ce face, apoi subtil spune-i că ai fi foarte fericită dacă ar face asta, sau asta.
Negociază! Iubirea se construieşte şi se păstrează pe acest sentiment reciproc de încredere şi valorizare, dar sursa emoţională şi energetică este, fără îndoială femeia.
Nevoia de confort fizic şi psihosexual este importantă pentru bărbat. Hrana şi sexul nu sunt separate evident de confortul psihologic-relaţional al partenerului iar zicala: “cea mai bună cale spre inima unui bărbat trece prin stomac” include o parte consistentă de adevăr.
Aşa că draga mea, când ajunge seara acasă şi deschide uşa, în loc să-l aştepţi cu mătura la uşă şi să urli, mai bine aşteaptă-l cu zâmbetul pe buze, întreabă-l dacă vrea să mănânce, apoi când sunteţi amândoi mai liniştiţi puteţi discuta deschis tot ceea ce vă deranjează. Respectul pentru masă echivalează cu grijă pentru echilibrul fiziologic al celuilalt.
Merit tot ce e mai bun de la viață – Florina Nicola
Niciun comentariu:
Mesajele ce vor conţine conţinut vulgar, atacuri la persoane sau spam vor fi cenzurate.